Stil och design är inte de enda viktiga egenskaperna när du väljer ut solglasögon som passar dig perfekt, och i den här artikeln kommer vi att gå in mer på vad du bör ha i åtanke innan köpet. Här är det både passformen, bågarna, glasets färg och mycket mer därtill som spelar roll, så när du väl ska ge dig av för att köpa ditt nya par sol glasögon är du väl förberedd! 

Blockera ut solljuset 

Det har blivit lite av en trend att satsa på sol glasögon med smala bågar för den där eleganta looken. Glöm dock inte att detta kanske inte är det mest praktiska valet. Om du vill se till så att dina ögon får det bästa möjliga skyddet är det tjocka bågar som gäller. Dessa blockerar nämligen ut mer solljus än smala modeller, och därför skyddas både din hud runt ögonen och även själva ögonen. Här är det helt enkelt upp till dig huruvida du värdesätter design eller funktion högst. 

UV-skyddade solglasögon 

Det största skälet till att vi använder oss av sol glasögon är för att skydda oss mot de farliga UV-strålarna. Det kan därför gynna dig att kontrollera om solglasögonen som intresserar dig faktiskt har en CE-märkning. Vad detta syftar på är att du får ett komplett UV-skydd som du inte vill gå miste om. 

Glaset ska dock inte bara kunna skydda mot UV-strålarna, utan visst vill du också ha den rätta färgen på glaset. Du väljer här både färg samt hur mörkt glaset ska vara. Ett mörkare glas kan se till så att du slipper att kisa, men det kan samtidigt göra det svårare att se om inte solen ligger på, så därför är det viktigt att du tänker igenom ditt val noga. Inte behöver du heller hålla dig till neutrala färger, utan det finns många fräcka solglasögon med bland annat rosa, lila eller blå ton. 

Var tillbringar du din tid? 

Det är inte alla som gynnas av samma sorts sol glasögon. Vad som blir rätt för dig kan bero på var du tillbringar din tid. Om du exempelvis utövar diverse sporter ute i den friska luften ska du säkerställa att dina sol glasögon sitter fast hårt och inte glider ner när du tränar. De får heller inte imma igen, och lyckligtvis nog finns det en hel uppsjö med specifika sportglasögon som kan göra susen för detta ändamål. 

Om du är någon som tillbringar mycket tid vid stranden har du säkerligen märkt att det reflekterande ljuset från havet kan bli ganska bländande. Här kan du behöva just ett polariserande glas för att undvika detta. Om du å andra sidan kanske tillbringar en stor del av tiden i trädgården där du går ut och in ofta är det fotokromatiska glas som blir det perfekta valet för dig. Dessa skyddar dig från solen och blir sedan klara när du väl ger dig in. När allt kommer till kritan kan valet av sol glasögon därför ha mycket att göra med dina individuella behov. 

Author