Beroende på vilken ras du väljer finns det utan tvekan vissa hundar som är mer eller mindre lättskötta. Punkter såsom hundens storlek, pälstyp, temperament och intelligens kan alla bidra till huruvida du får en lättskött hund eller inte. Värt att veta är dock att det i vissa fall kan variera från individ till individ snarare än ras. 

Ta hänsyn till pälstypen 

En lättskött hund är vanligtvis en hund med kort päls såsom en jack russel terrier eller en labrador. Vinthundar och liknande raser med tjock päls såsom samojed eller finsk lapphund kan vara i behov av rikligt med pälsvård, och du får räkna med att pälstussar dyker upp lite varstans i hemmet. Regelbunden borstning och klippning är även ett måste, så tänk på detta om du eftersöker en lättskött hund. 

Ha temperament och energi i åtanke 

Det finns hundraser som är mer eller mindre krävande, och här spelar energi och temperament en stor roll. Raser såsom border collies må vara intelligenta och lär sig både kommandon samt husregler utan svårigheter, men dessa hundar har avlats fram för att arbeta. De behöver en stor mängd mental och fysisk stimulans i form av bland annat fårvallning. Därför är det här en hundras som är mycket krävande, och om du eftersöker en lättskött hund kan det vara läge att leta efter en lugnare ras utan ett överflöd av energi. 

Passande nybörjarhundar 

Hur lugn och trevlig en viss ras sägs vara kan spela stor roll när du är ute efter en lättskött hund. Det är nämligen inte för intet som så många väljer att adoptera golden retrievers. Här har vi en ras som är lugn, snäll och som älskar både människor och andra hundar. Du slipper därför i de flesta fallen att oroa dig för att tvingas stå ut med en aggressiv eller icke arbetsvillig hund om du vänder dig till golden retrievers. 

Även labrador retrievers är mycket glada och vänliga, men det du bör komma ihåg är att dessa hundar har ganska mycket energi att göra av med. För en lugnare hundras kan det vara en mops eller engelsk bulldog som du är ute efter. 

Hundens storlek 

Det finns mycket som talar för att hundens storlek påverkar huruvida du har en lättskött hund eller inte. Om du adopterar en större ras får du först av allt självfallet förvänta dig att hunden kräver en större mängd mat, men detta är inte det enda som du bör lägga på minnet. Stora hundar är i många fall benägna att drabbas av sjukdomar i större grad än mindre hundar, och detsamma gäller för raser såsom mopsar. 

Värt att veta är också att mindre hundar i många fall lever längre och i allmänhet kan anses vara mindre krävande beroende på rasens temperament. När allt är sagt och gjort är det dock självfallet viktigast att välja din nya bästa vän utefter hur ni klickar med varandra, och huruvida det är tal om en lättskött hund eller inte kan variera från individ till individ. 

Author